© Teksten en foto's: Hero Bruinsma

  • Home
  • Fotoalbum
  • Tech-ed 2011

Tech-ed 2011 in Atlanta, Georgia


Tech-ed, de jaarlijkse conferentie van Microsoft waar alle professionals worden bijgepraat over de nieuwste Microsoft produkten, en waar je in allerlei sessies tips, trucs en wetenswaardigheden te horen krijgt.
Dit jaar geen Europese Tech-ed, dus samen met collega's André Schuddebeurs, Marco Duitsch, Erik Mos en Erik Veenstra bezoek ik de Amerikaanse editie in Atlanta.

  Welkom bij Tech-ed.

Zaterdag 14 mei komen we, na een 9 uur durende vlucht met de KLM, aan in Atlanta.
Na het oppikken van de huurauto vertrekken we snel naar ons hotel in Midtown Atlanta.
Zondagmorgen bezoeken we reeds Tech-ed. De conferentie begint pas op maandag, maar op zondag kun je reeds de registratie afronden en heb je geen last van de duizenden deelnemers die op maandagmorgen komen.
Klik op pre-conferentie voor de foto's van de zondag.

Maandag.


Maandagmorgen begint het echte werk. Om 7 uur in de auto zodat we op tijd kunnen aanschuiven bij het ontbijt.
En dat is weer wennen. Brood is ver te zoeken (of het moeten de bagels zijn) maar gebraden worst, bonen en heel veel zoetigheid is volop aanwezig.
Na het ontbijt is het de hoogste tijd voor de keynote. In een enorme hal staan duizenden stoelen voor ons klaar.

  Tech-ed keynote podium.

Terwijl de zaal langzaam volstroomt, speelt op het podium de formatie Glitchmob. De heren maken muziek met een soort Ipad.

  Glitchmob.

De keynote word gedaan door Robert Wahbe, corporate vice president van Microsoft. Zijn keynote valt ons een beetje tegen. Weinig nieuws te melden bij Microsoft. Wel heeft hij enkele leuke cijfers over deze Tech-ed.

  Tech-ed cijfers.

Na de keynote is het een heel stuk wandelen naar de volgende sessie. De keynote was in hal C, de volgende sessie is in hal A. En dat is dus bijna een kwartier wandelen.
De sessie heeft als titel: From servers to services.

  Tech-ed Sidney Marcus auditorium.

Aardig verhaal wat door de heren verteld word over de private en public cloud, maar wij vinden dat het niet helemaal uit de verf komt.
Samen met Erik Mos ben ik bij de sessie, en we missen gewoon zaken die wel in de aankondiging staan.

Na de lunch een sessie die wel goed uit de verf komt.
Laura Chappell heeft een goed verhaal over wiretapping. Catching evidence on the network is de titel van de sessie, en dat verhaal verteld ze met diverse voorbeelden en demonstraties.

  Laura Chappell.

Haar laptop is voorzien van een aantal antennes waarmee ze allerlei draadloze signalen uit de zaal oppikt. In haar verhaal laat ze links en rechts zien wat je uit de opgevangen signalen kunt opmaken.

Grappig was ook de tekst die er op de grote schermen stond toen wij de zaal binnenliepen.

  Waarschuwing.

En inderdaad ze kan wat met de signalen. We weten nu dat mensen bezig zijn met facebook tijdens de sessie. Ook de Iphone en Ipad melden zich nadrukkelijk op het netwerk.
Een aanrader. Goed verhaal, leuk gebracht en aardige demonstraties.

Dinsdag.


De dinsdag begin ik maar eens in de eetzaal. Even een foto van de heren aan tafel.

  Aan het ontbijt.

Vooral André heeft stevige trek.

  stevig ontbijt.

Na de maaltijd is het steeds weer lachen. Het GWCC (Georgia World Congress Center) ligt tegen een heuvel aan. Daardoor zit er hoogte verschil tussen de 3 gebouwen waar Tech-ed word gehouden. Dit hoogteverschil overbruggen we met roltrappen. En daar ontstaat dus steeds filevorming.
De organisatie is echter best wel slim bezig. Het grootste deel van de roltrappen draait steeds in de richting waar de meeste mensen naar toe moeten.


  drukte bij de roltrap.

Dinsdag sessies gevolgd op het gebied van failover clustering van Windows 2008r2. Hoe zet je dit op en waar moet je aan denken.
Daarnaast een sessie over het virtualiseren van Exchange 2010. Waar moet je aan denken. Wat kan beslist niet met een virtuele Exchange server en wat zijn randvoorwaarden.
Aardig om te horen dat de Exchange product group van Microsoft niet zondermeer happy is als men Exchange virtueel wil draaien.
De randvoorwaarden zijn ook niet mis. Moeten we toch ernstig rekening mee houden als we zover zijn.
De laatste sessie was van Rick Claus

  Rick Claus.

Inclusief hoed hield hij een sessie over het migreren van je oude coreservers uit je domein richting Windows 2008r2.
Microsoft heeft gemerkt dat vele bedrijven hun DNS, DHCP en printservers vaak laten draaien op een oude versie van Windows. Onder het motto "ze doen het altijd en vernieuwing levert alleen ellende op" worden deze servers langer dan normaal gebruikt.
Hij gaf uitleg en liet zien hoe dit soort servers eenvoudig en foutloos naar Windows 2008r2 kunnen worden overgezet.
Vandaag ook even gaan kijken bij alle bedrijvenstands. Veel verlotingen en herrie maar weinig aardige dingen om te vermelden.

  Tech-ed exibition.

Dan nog even de snacks. Want er word wat gesnoept op Tech-ed.
In de middag vind je popcorn karretjes, ijsjes, fruit, kaassnacks en grote potten met snoepjes verdeeld over het congrescentrum.
Daarnaast de gehele dag frisdranken en koffie en thee. En alles uiteraard gratis voor de deelnemers.

  snoepjes.

Ook staan op een paar plekken koks die een soort krakelingen maken. Wij menen dat ze pretzels worden genoemd.
De Amerikanen zijn er in ieder geval dol op.

  Tech-ed snack.

Als laatste foto van de dinsdag even een kijkje buiten. Links zie je gebouw C van het GWCC. De gebouwen B en A liggen midden op de foto achter de bomen.
Rechts staat de Georgia Dome. Thuishaven van de Atlanta Falcons en Georgia state panthers.
In het midden op de achtergrond zie je de hoogbouw van downtown Atlanta.

  Gwcc en Dome.

Woensdag.


De woensdag begint uiteraard met het ontbijt. 10.000 hongerige mondjes moeten er gevoed worden en dat levert uiteraard een flinke eetzaal op.
Eerst maar eens een foto van de zaal voordat wij allemaal aan tafel gaan.

  lege eetzaal.

Nadat wij met applaus (ja echt!) zijn binnengehaald door de obers ziet de zaal er zo uit.

  volle eetzaal.

Men heeft de logistiek trouwens goed in de hand. Niks lange wachtrijen, soepel word iedereen naar een buffet geleid waar de volle schalen op ons staan te wachten.

De sessies beginnen vandaag met System center operation manager 2012. Jason Buffington verteld alle nieuwtjes van deze nieuwe versie van SCOM.
Veel veranderingen speciaal op verzoek van klanten en een aantal vervelende zaken van de vorige versie heeft men aangepast.
Als tweede een sessie over alle nieuwe zaken op het gebied van file services in windows 2008r2. De verbeteringen op het gebied van performance heeft Marco en mij verbaasd. Vooral ook omdat er zelfs met Windows 2008 al een enorm verschil is gemaakt.
Erg terecht dat wij dan ook kijken naar de r2 versie.

Na de lunch 2 sessies van Mark Russinovich over memory management.

  Mark Russinovich.

Eerst een sessie over virtueel geheugen daarna een tweede over fysiek geheugen. Uitleg wat je wel en niet kunt zien met de task manager (en vooral waarom je deze zou moeten vervangen door de process explorer) en uitleg over alle soorten geheugen en hoe windows hier mee omgaat.

Dan nog even terug naar de logistiek.
Het verzorgen van de innerlijke mens is bij Tech-ed al een hele klus, maar het verzorgen van het netwerk is dat zeker ook.
In alle hallen van Tech-ed vind je dit soort computergroepjes. Hiermee kunnen de deelnemers even internetten en bijvoorbeeld hun mail checken.
Buiten deze pc's is er ook een wifi netwerk aangelegd voor alle laptops en smartphones die iedereen bij zich heeft.
Overal vind je dan ook van die antennes in de vorm van een ufo op een statief.

  Tech-ed computerhoek.

In de lunchpauze ook nog even naar buiten geweest.
Voor het congrescentrum staan de bussen die de deelnemers vervoeren naar de speciale tech-ed hotels. Helaas waren deze al allemaal vol toen wij mochten boeken, dus wij zitten een stuk verderop in de stad.

  gwcc busstand.

Op de foto zie je verder ook, aan het eind van de straat, de studio van CNN.

Voor het GWCC ligt een groot plein met daarop dit beeld. Uiteraard gemaakt voor de olympische spelen van 1996.

  gwcc standbeeld.

Aan de andere kant van het plein ligt dan de Georgia dome.

  Georgia dome.

Een stukje verderop is, ook voor de olympische spelen, het Centennial park aangelegd.


  Centennial park.

Donderdag.


De donderdag beginnen we maar weer eens in de eetzaal. Voor iedereen die wel eens wil weten wat er precies op het menu staat, een foto van de poster met het ontbijt en de lunch.


  Menukaart.

Vandaag een sessie van Mark Russinovich over de ontwikkeling van Windows Azure gevolgd. Voor de mensen die het niet weten: Windows Azure is de Microsoft oplossing voor cloud computing.
Ook een sessie van de Nederlander Martijn Bellaard over IPv6 gevolgd. Goed verhaal waar we af en toe een stukje van gemist hebben omdat het geluid in de zaal enorm galmde.
In de middag nog een sessie gevolgd waarvoor een grote zaal nodig is: Windows troubleshooting met Mark Russinovich.


  Windows troubleshooting.

Met behulp van de Sysinternal tools liet hij weer eens zien hoe je moeilijke fouten kunt vinden en oplossen. Altijd een plezier om naar te luisteren.

Ik ben ook nog even naar het Centennial park gelopen voor het maken van een paar extra foto's. Op de hoek van de straat stonden deze 2 heren luid uit de bijbel voor te lezen, dat is dan ook weer Amerika.


  Predikers.

Vanuit Centennial park mooi zicht op de hoogbouw van Atlanta.


  Atlanta en Centennial park.

In het park vind je de olympische ringen als fontein terug. Het water komt steeds wisselend uit de ringen omhoog.
De kinderen vinden het prachtig.


  Centennial park fontein.

Alle mensen die hebben bijgedragen aan het park hebben er hun eigen steen gekregen. Heel veel paadjes liggen dan ook vol met gegraveerde stenen.


  Centennial park brick.

In het park zijn verschillende waterpartijen, waaronder deze vijver.


  Centennial park vijver.

Donderdagavond: Closing party.


Tech-ed 2011 zit er op. Vanavond bezoeken we nog de closing party.
Het Georgia aquarium en de World of coca cola zijn de locaties waar de party plaatsvind.
Klik op closing party voor de foto's van het afsluitende feest.

Vrijdag: Stone mountain.


Ons vliegtuig richting Amsterdam vertrekt pas om 22:40 uur dus we hebben de hele vrijdag nog om dingen rond Atlanta te gaan bekijken.
We besluiten om Stone mountain park te bezoeken. Dit park ligt een kleine 20 km buiten Atlanta en word als tip genoemd in allerlei toeristische brochures.
Klik op Stone mountain voor de foto's van dit park.

Linkerzijde

Tech-ed 2011.

^ naar boven